Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
imageimageimageimageimageimageimageimageimage
Σύνδεση

Σύνδεση

EuroGeoSurveys

EuroGeoSurveys

ELLAS YPEN           EE

MenoumeAsfaleis

Τελευταία Νέα

MUS8855 670Το νέο Μουσείο ορυκτών και Πετρωμάτων του ΙΓΜΕ δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του που βρίσκονται στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού.

Στους εκθεσιακούς τους χώρους φιλοξενούνται δείγματα από τις παλιότερες μουσειακές του συλλογές Ινστιτούτου, που έχουν όμως εμπλουτισθεί και από νέες δωρεές γεωλόγων του Ι.Γ.Μ.Ε.

Τα δείγματα που εκτίθενται προέρχονται σε ποσοστό περίπου 90% από τον ελληνικό χώρο, ενώ τα υπόλοιπα είναι δείγματα από το εξωτερικό, όπως π.χ. την Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Θιβέτ, Ρουμανία, Βουλγαρία, κ.α.

Οι νεότερες συλλογές προέρχονται κυρίως από τις περιοχές του Λαυρίου, του Στρατωνίου – Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, των Κυκλάδων, κ.α., ενώ σε ειδικές ξύλινες βιτρίνες φιλοξενούνται δείγματα από όλο τον ελληνικό χώρο που έχουν συλλεχθεί κατά την διάρκεια της τελευταίας πεντηκονταετίας από γεωλόγους και μηχανικούς μεταλλειολόγους του Ι.Γ.Μ.Ε.

Ορυκτά που εκτίθενται είναι ποικιλίες ασβεστίτη, αραγωνίτη, φθορίτη, γύψου, βαρύτη, μαλαχίτη, αζουρίτη, αμιάντου, ροδοχρωσίτη, χαλαζία, αμέθυστου, κ.α, καθώς και μεταλλεύματα όπως γαληνίτη, σιδηροπυρίτη, αρσενοπυρίτη, μαγγανίου, νικελίου, βωξιτών, χρωμιτών, λευκόλιθου και πολλών άλλων.

Τα απολιθώματα που εκτίθενται περιλαμβάνουν αμμωνίτες, θαλάσσιους οργανισμούς (ψάρια, κοράλλια, οστρακοειδή), φύλλα, κορμούς δένδρων, κ.α

Στους τοίχους του Μουσείου υπάρχουν θεματικοί χάρτες, όπως ο Γεωλογικός, ο Γεωτεχνικός, των Θερμομεταλλικών Νερών και ο Σεισμοτεκτονικός. Στο κέντρο της αίθουσας υπάρχει ο βυθομετρικός χάρτης του Αιγαίου που προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, καθώς και οπτικό- πολωτικό και στερεοσκοπικό μικροσκόπιο για παρατήρηση ορυκτών και μεταλλευμάτων.

Επισκέψεις Μαθητών Σχολείων

Στα πλαίσια αυτά γίνεται εκπαιδευτική ξενάγηση που περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Προβολή – παρουσίαση στο Αμφιθέατρο., όπου παρουσιάζονται γεωλογικά θέματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως πετρώματα, ορυκτά, απολιθώματα, μεταλλεία-ορυχεία, ηφαίστεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έρευνες για νερό και την προστασία του περιβάλλοντος. Στην παρουσίαση υπάρχει ενεργός συμμετοχή των μαθητών με ερωτήσεις- απαντήσεις και συζήτηση πάνω σ΄ αυτά τα θέματα.
  • Επίσκεψη και ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου, παρατήρηση ορυκτών σε οπτικό μικροσκόπιο και μεταλλικών ορυκτών σε στερεοσκοπικό μικροσκόπιο, ενώ παράλληλα προβάλλεται και βίντεο αφιερωμένο στα γαλάζια ηφαίστεια του Αιγαίου.
  • Επίσκεψη – ξενάγηση στους εργαστηριακούς χώρους της Δ/νσης Ορυκτολογίας- Πετρογραφίας, όπου οι μαθητές βλέπουν δείγματα και τρόπους εξέτασης σε Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης.
  • Επίσκεψη – ξενάγηση στους χώρους της Δ/νσης Αναλυτικών Εργαστηρίων (Χημείου), όπου οι μαθητές μυούνται στους τρόπους χημικής εξέτασης νερού και πετρωμάτων.
  • Επίσκεψη – ξενάγηση στους χώρους του Εργαστηρίου ΄΄ΛΙΘΟΣ΄΄ της Δ/νσης Κοιτασματολογίας, όπου γίνεται επίδειξη των μεθόδων εξέτασης μαρμάρων και λοιπών διακοσμητικών πετρωμάτων.

Η μεγάλη συμμετοχή Σχολείων ( της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) από τις περιοχές Αθηνών – Αττικής και όμορων περιοχών, καθώς και τα ενθουσιώδη σχόλια στο βιβλίο επισκεπτών και οι ευχαριστήριες επιστολές δείχνουν ότι η κοινωνική προσφορά του Ι.Γ.Μ.Ε. βρίσκει απήχηση στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα.

Άλλωστε τα πρόσωπα των μαθητών που λάμπουν από χαρά όταν αποχωρούν είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για όλους εμάς.

Ο χώρος του Μουσείου είναι ανοικτός για κάθε επισκέπτη που θέλει να θαυμάσει από κοντά εντυπωσιακά ορυκτά, πετρώματα και απολιθώματα, αλλά και για κάθε ερευνητή ή φοιτητή που θέλει να έχει περισσότερη πληροφόρηση μέσω της νέας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του Μουσείου. Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο .

Σας περιμένουμε

Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση Ορυκτολογίας – Πετρογραφίας
Δ/ντής: Δρ. Γεώργιος Οικονόμου ( Υπεύθυνος του Μουσείου)
Τηλ.: 2131337360, Φάξ: 2131337459 και e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Conf
THLERGASIA
diavgeia eagme

Συμμετοχή σε Ευρωπαικά Προγράμματα

EGDI 300x112

onegeology 

m4eu

eurare

logo prosum pangeo

InGeoClouds90